Hodowla trzody chlewnej
Sporo z nas chciałoby hodować trzodę chlewną, ale należy się do tego dobrze przygotować. Przede wszystkim jak zacząć hodowle co jest potrzebnie do hodowli, jakie choroby mogą wystąpić i jak postępować wówczas, jak karmić, czym karmić i sporo innych. Zaczynając od początku, choroby świń: wirusowe (cirkowirusy, PRRS, parvowiroza, czy też grypa), bakteryjne (pleuropneumonia, różyca, leptospiroza, salmonelloza, streptokokoza, beztlenowce, adenomatoza, choroba Glassera, chlamydioza, dyzenteria, zakaźne zanikowe zapalenie nosa). Prowadzenie hodowli świń w teraźniejszych realiach wymaga od hodowcy zaangażowania ogromnych środków finansowych ale również licznej wiedzy dotyczącej fizjologii zwierząt. Niestosowne warunki w chlewni z jednej strony obniżają parametry produkcji a z drugiej strony są przyczyną obniżenia odporności zwierząt i występowania chorób. Gdy mamy zwierzęta i hodowlę należy o nie niezmiernie starannie dbać. Dbając możemy obniżyć poziom występowania chorób wyżej wymienionych.
Drugą niezmiernie istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, jakie pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, dobre też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niesłychanie znaczące są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki odpowiednim warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.
Drugą niezmiernie istotną sprawą jest żywienie świń. Świnie, w przeciwieństwie do przeżuwaczy mogą wykorzystać tylko te składniki, jakie pozyskają o hodowcy w paszy z koryta. Świnie powinny mieć dietę zawarta w właściwy poziom białka i aminokwasów egzogennych, witamin, składników mineralnych czy energii. Ważne w żywieniu świń są składniki mineralne: miedź, żelazo, fosfor i sód z makroelementów oraz wapń, selen, cynk, jod z mikroelementów, mangan. Do podstawowych mieszanek paszowych dla świń w Polsce należy ziarno kukurydzy, pszenżyta, jęczmienia, pszenicy, żyta czy owsa, dobre też są bobik, łubin, groch, rzepak, ziemniaki, buraki, marchew. Niesłychanie znaczące są też mieszanki paszowe, jakie służą jako dodatek do podstawowego dziennego żywienia świń. Dzięki właściwemu dziennemu żywieniu ,dzięki odpowiednim warunkom sanepidowskim możemy hodować zdrowe świnie. Musimy jednakże pamiętać o wszystkich przepisach i normach jakie obowiązują nas jako hodowców i dotyczą naszej hodowli.